20-річчя підписання Хартії про партнерство з Організацією Північно-Атлантичного договору
Інформація
Понеділок, 04 вересня 2017, 14:17

9 липня 1997 р. у Мадриді Президент України Леонід Кучма, Генеральний секретар НАТО  Хав'єр Солана та лідери 16 країн-членів Організації Північно-Атлантичного договору підписали Хартію про особливе партнерство. Таким чином, члени НАТО підтвердили свою підтримку суверенітету та незалежності України. Документ регулює відносини України з НАТО та визначає політичні зобов'язання сторін на найвищому рівні і необхідність розвивати відносини особливого та ефективного партнерства з метою сприяння більшій стабільності і просуванню спільних демократичних цінностей у Центрально-Східній Європі. До моменту підписання хартії Україна мала змогу співпрацювати з НАТО лише у рамках Ради євроатлантичного партнерства і програми «Партнерство заради миру». Документ складається з 5 розділів та 19 статей. На виконання Хартії 10 жовтня 1997 року було створено Комісію Україна — НАТО, що стала органом, відповідальним за розвиток відносин між Північноатлантичним альянсом і Україною, забезпечення проведення консультацій зі спільних питань безпеки та нагляду за відповідним виконанням положень Хартії. сприянні зусиллям України, спрямованим на продовження політичних, економічних та оборонних реформ у контексті її євроатлантичних прагнень, метою яких є членство в НАТО, концентруючи увагу на ключових демократичних та інституційних перетвореннях.

Основоположним документом, що продовжує визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі,є також Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009 р.).

Пріоритетним національним інтересом України у сфері зовнішньополітичної діяльності є розвиток та дальше поглиблення відносин стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору, спільні зусилля у просуванні демократичних цінностей, розуміння колективної безпеки, важливість підвищення рівня інформованості в Україні про НАТО. Для України стратегічне партнерство з НАТО є невід’ємною складовою євроінтеграційного курсу.

В українському суспільстві збільшується суспільна підтримка курсу на членство України в НАТО. За різними даними – це 40-50%. довіри та розуміння.

Зі змістом Хартії можна ознайомитися за посиланням http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/994_002

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар