До 210 річниці від дня народження Тараса Шевченка - Шевченкіана художника Івана Їжакевич
Соціокультурна діяльність - Шевченкіана
Середа, 06 березня 2024, 14:27

Понад півтора століття українські художники звертаються до невичерпної, неосяжної мудрості поетичних творів Тараса Шевченка та створюють ілюстрації до його творів. Чи не найкращим ілюстратором творів Тараса Шевченка вважають видатного українського художника, іконописця, графіка Івана Сидоровича Їжакевича (1864-1963). 18 січня цього року виповнилось 160 років з дня його народження.

З  іменем Івана Їжакевича пов’язана ціла епоха в образотворчому мистецтві, він був воістину народним художником із потужним українським духом, і в 1951 р. був удостоєний звання Народного художника України. До образів Шевченкової поезії митець звертався упродовж усього життя  — створив серію полотен, присвячених Кобзарю та неперевершений цикл ілюстрацій до «Кобзаря», за який у 1939 році отримав державну премію

Перші ілюстрації Івана Їжакевича до поем Тараса Шевченка «Причинна», «Гайдамаки» та  «Катерина» з’явились іще у роки співробітництва із петербурзьким часописом «Нива». У такий спосіб вже у 1895-1896 роках художник став невтомним провідником української національної ідеї. Відтоді до творчості Кобзаря Іван Їжакевич повертався майже кожне десятиліття. Автобіографічні Шевченкові поезії «І золотої, й дорогої», «Мені тринадцятий минало» неначе переплелись з його власним дитинством і, зрештою, стали не стільки ілюстраціями, скільки свідченнями епохи. З усіх художніх творів майстра найбільший відгук знайшла його «Катерина». На думку мистецтвознавців, з усіх художників, які ілюстрували однойменний твір Тараса Шевченка, саме Івану Їжакевичу вдалося найбільш глибоко зрозуміти образ Катерини.

Твори Івана Їжакевича, присвячені поету, представлені у Будинку-музеї Тараса Шевченка. Це потужний образ «Перебенді», якого митець малював зі свого батька, «Катерина» — один із 13 створених художником варіантів; експресивні історико-біографічні полотна «Шевченко в майстерні Ширяєва» та «Кріпаків міняють на собак». Цікаво простежити творчий процес митця за двома однойменними творами «Мені тринадцятий минало»: живописний варіант та робота у техніці гризайль.

До 125-річчя з дня народження Тараса Шевченка у 1939 році для оформлення ювілейного видання «Кобзар. Повна збірка поезій», роботу над ілюстраціями одноголосно доручили Івану Їжакевичу. Над оправою і форзацом працював Василь Кричевський. Працюючи в монохромній техніці, методом меццо-тинто автор створив 31 ілюстрацію, які увійшли до нового «Кобзаря». Цикл живописних малюнків до ювілейного видання став вершиною творчого злету майстра. Про граничну вимогливість майстра свідчить наступний факт: за мотивами поеми «Катерина» Іван Їжакевич створив 13 варіантів малюнків, і тільки один з них потрапив до ювілейного видання 1939 року. За ілюстрації до нині вже музейно-рідкісного  видання «Кобзаря» Тараса Шевченка художник отримав державну премію СРСР. Роботи невеликого формату є високохудожніми творами і представляють  унікальну живописну шевченкіану. Ілюстрації до Кобзаря, створені з великою любов'ю до українства, долі українського народу, селянства, жінки-матері,  є чудовим візуальним доповненням творів Шевченка.

Близько 40 оригінальних робіт народного художника Івана Їжакевича зберігаються у фондах Національного музею Тараса Шевченка.

Підготувала Ніна Максимова

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар