Збірник інституту хімічної технології
Соціокультурна діяльність - Книга дня
Четвер, 11 квітня 2024, 09:57

Науково-технічна бібліотека КНУТД продовжує знайомити з інформаційним ресурсом відділу зберігання фондів: Колекції видань з легкої промисловості та суміжних галузей (XVIII-XX ст.).

До вашої уваги видання:  Збірник інституту хімічної технології / ред. В. Шапошніков. - К. : Вид-во АН УРСР. Т. 11. - 1940. - 174 с.

Збірник  підготований і виданий за редакцією академіка В.Г. Шапошнікова (1870-1952), відомого вченого, одного з фундаторів Української Академії Наук (УАН), який стояв у витоків організації і розбудови вищої освіти в Україні, інститутів легкої промисловості, спадкоємцем яких став Київський національний університет технологій та дизайну.

Видання, наклад якого становить усього 500 примірників, містить статті про дослідження хімічних і фізичних властивостей сировини для текстильного виробництва в Україні. Результати досліджень ілюстровані діаграмами і таблицями, до кожної статті додається її короткий зміст англійською мовою.

Наводимо зміст збірника з короткою анотацією мети досліджень:

Власов Л. Й. Еластичні властивості шерсті в залежності від вологості повітря.

Мета роботи: дослідити здатність шерстяних волокон здовжуватися під впливом розтягаючих зусиль при різній вологості повітря. Вивчення змін пружних здовжень шерстяних волокон, від яких залежить опір шерстяних матеріалів розтягаючим зусиллям у процесі виробництва й в носінні. Результати вивчення і освоєння в роботі нового динамометра.

Власов Л. Й. Методика дослідження пружних властивостей шерсті.

Мета роботи: розробка методики дослідження пружних властивостей шерстяних волокон на новому апараті (див. статтю у цьому збірнику: Власов Л. Й. Еластичні властивості шерсті в залежності від вологості повітря).

Луганов Б.К. Вологість української бавовни перших зборів урожаю 1937 р.

Мета роботи: Вологість бавовни має велике значення як для транспортування, так і для технологічних процесів. Завданням цієї роботи є виявлення вологості в бавовні в природно-кліматичних умовах збирання, зберігання та очищення бавовни в районах вегетації України.

Луганов Б. К. Про зміни властивостей бавовняної пряжі в залежності від хімічних обробок.

Мета роботи: Пряжа в процесі обробок змінює свої властивості щодо різних показників. Зміни, яких зазнає пряжа, впливають на готову продукцію як позитивно, так і негативно, що може позначитись на перебіг технологічного процесу. Метою дослідження є з’ясування змін, яких зазнає пряжа під впливом виварювання та фарбування субстантивними і сірчастими фарбниками.

Вадимович І.І. До питання про обривність пряжі в трикотажному виробництві.

Мета роботи: Вивчення причин обривності пряжі в процесах трикотажного виробництва, дослідити найбільш вживаний на  фабриці матеріал (див. примітки у статті), взяти матеріал, який більш чуттєво реагував би на зміни температури і вологості повітря.

Збірник може зацікавити науковців, дослідників, усіх, хто вивчає історію розвитку вітчизняної легкої промисловості. Видання зберігається у читальному залі ВЗФ НТБ КНУТД (приміщення 1-0290).

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар