День захисників і захисниць України. День Українського козацтва
Інформація - Новини
П'ятниця, 14 жовтня 2022, 12:46

14 жовтня ми відзначаємо День захисників і захисниць України.

День тих, хто продовжує боротьбу багатьох поколінь нашого народу, які завжди боронили свободу та волю для українців. На 14 жовтня припадає християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Образ козака – захисника рідної землі – близький кожному українцю.

Згадаємо як козаки боронили волю та землю українську.

Слово «козак», у Великому тлумачному словнику української мови, означає вільну людину, здавалося б поняття більш історичне, ніж сучасне. Насправді, для українців, це не просто поняття – це сила духу, вдача, характер. Саме козацтву стало під силу взяти на себе оборону віри і прав, культури українського народу.

Сьогодні козаків уособлюють воїни – захисники та захисниці України, що у звитяжній боротьбі відстоюють нашу волю і незалежність. Впевнені, що свою мужність, сміливість, любов до рідної землі наші сучасники узяли й від українського козацтва, яке було не тільки військовою, а й національно-політичною силою.

Багато найяскравіших сторінок вписало запорізьке козацтво до літопису українського народу, залишило глибокий слід у його свідомості й пам’яті, вплинуло на формування демократичних ідеалів, яскраво позначилося у поезії та мистецтві. Сучасні захисники та захисниці України продовжують писати нашу історію.

Okollaj

Сьогодні НТБ КНУТД підготувало підбірку картин на козацьку тематику під назвою «Козаки очима художників та бібліотекарів».

Запрошуємо до перегляду: на світлинах народні зображення Козака Мамая, полотна видатних художників ХІХ-ХХ ст., твори сучасних художників, і – портрети наших захисників! Вони ще не написані, є тільки фото, але зігрівають наші душі, надихають, підтримують!

Okollaj

захісники Донецького аеропорту

Зі святом, з Днем захисників і захисниць України!

Зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!

З Днем Українського козацтва!

Слава усім нашим героям! Слава усім, хто воює, працює й допомагає!

Слава Україні!

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар