День пам’яті чорнобильської трагедії
Інформація - Новини
Середа, 26 квітня 2023, 00:00

26 квітня - День пам’яті чорнобильської трагедії, що стала найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. В атмосферу було викинуто величезну кількість небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значну територію – близько 155 000 кв.км, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, були забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Згідно з офіційними даними радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. В Україні внаслідок Чорнобильського вибуху були радіаційно забруднені 2294 населених пункти, розташовані на території 77 адміністративних районів 12 областей. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя.

Wg

Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним «саркофагом» і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили інші три реактори.

15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинено. У 2019 році над станцією встановили новий «саркофаг», оскільки старий став непридатним. У наш час Чорнобильська АЕС готується до повного зняття з експлуатації. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції. У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день відбуваються пам'ятні заходи, виставки про Чорнобильську трагедію.

Wg

26 квітня 2023 року – 37 років з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС. Сьогодні Чорнобиль – місце, яке пережило вже другу катастрофу поспіль. Другою стала навала російських військ у 2022 році. Російські окупанти захопили ЧАЕС 24 лютого, а звільнили станцію 31 березня. Фахівці були шоковані тим, що загарбники рили окопи в одній з найбільш радіоактивних місцин – Рудому лісі, де вони мали опромінитись та заразити інших. Рудий ліс тепер з окопами й бліндажами, а Прип'ять без сталкерів та туристів значно захаращилася. Вкрадено майже всю комп'ютерну техніку, знищено систему опалення (але її відновили), було геть розтрощено автопарк зони відчуження. Понищили майже всю апаратуру і в лабораторії «Екоцентру», де було обладнання на мільйони доларів. Проте важливий стратегічний підрозділ швидко повернувся в робочий режим після деокупації. Потрощене і знищене окупантами поступово відновлюють. Фахівці кажуть, що тут все відновлять після нашої перемоги за рік-два, хоча збитків було завдано на 135 млн доларів. Міжнародні спонсори обіцяють дати Чорнобильській зоні 225 млн. доларів, і перший транш на 15 млн вже освоюється в Україні. Зараз фахівці перевіряють усі датчики, відновлені після ворожої навали. Вони показують нормальний радіаційний фон.

Wg

Текст: Ніна Максимова

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар