29 січня День пам’яті Героїв Крут
Інформація - Новини
Понеділок, 30 січня 2023, 11:02

105 річниця бою під Крутами… Трагічної сторінки в історії новоствореної молодої незалежної Української Народної Республіки, яку героїчно та жертовно відстоювали сміливі, звитяжні юні Герої.

Бій під Крутами став оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ на Київ переважаючих сил супротивника – радянської росії. Історичні факти свідчать, що українськи вояки і добровольці змогли зупинити наступ більшовиків на Київ на декілька діб, коли у той час у Бересті (Брест-Литовську) тривали переговори між представниками Української Народної Республіки та країн Четверного союзу щодо мирного договору.

9 лютого 1918 року було підписано договір, яким визнано незалежність УНР та закріплено підстави для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Участь у бою брали українські військові частини разом з учнями Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького та Помічного студентського куреня Січових Стрільців у загальній чисельності бійців понад 500 воїнів і 20 старшин. До них доєдналися 80 добровольців із загону Вільного козацтва з Ніжина. Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції та героїзму українцям вдалося завдати втрат ворогові і стримати наступ.

Бій під Крутами тривав близько 6 годин. На жаль, українці зазнали великих втрат у нерівному бою, за різними оцінками загинуло близько 100 оборонців. З-поміж студентської молоді відомі 20 імен студентів Народного університету, Київського університету Святого Володимира, 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії. Тіла загиблих було перепоховано у Києві у березні 1918 року після визволення цих земель від російсько-більшовицьких окупантів.

Тим часом 4 лютого 1918 року більшовики під проводом Муравйова підійшли до Києва, завдавши через два дні масованого обстрілу місту, а ще через три дні увірвалися в Київ, проголосивши 11 лютого 1918 р. Українську Робітничо-Селянську Республіку на чолі з Народним Секретаріатом. А вже 1 березня 1918 року за підтримки німецьких та австро-угорській військ на основі Брестського договору Київ вдалося звільнити, а у квітні 1918 р. звільнили майже всю Україну.

Сторінки історії становлення української державності у далекому 1918 році під Крутами писані кров’ю, але вже у 2022 році на долю патріотів незалежної України знов випало боронити державу від російських окупантів. Неподалік місця подвигу під Крутами на початку березня 2022 року відбулися бої з російськими загарбниками, які знову йшли на Київ й були зупинені завдяки мужнім захисникам України. Сьогодні на захист своєї землі стали тисячі й мільйони українців, які взяли зброю, щоб дати відсіч окупаційній армії.

Запрошуємо читачів до науково-технічної бібліотеки доторкнутися до сторінок історії України, і в мирний час відвідати Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут» (Чернігівська область, с. Пам’ятне, вул. Героїв Крут, 38), де збережено факти і документи тих часів.

Подвиг Героїв Крут назавжди залишив слід в історії, серцях і пам’яті українців, і через століття ми відчуваємо неймовірну гордість за тих молодих українських хлопців, які на початку ХХ ст. дали бій окупантам.

Щира вдячність усім захисникам та захисницям України, які нині виборють нашу Перемогу та право жити вільним життям на своїй землі.

Вічна пам’ять і слава Героям!

 За інформаційними матеріалами Українського інституту національної пам’яті «Бій за майбутнє». Інформаційні матеріали до Дня пам'яті Героїв Крут–2023.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар